Κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ο ισχυρισμός (Εικόνα) πως ο Bill Gates πρόκειται να δικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, για εμβόλιά του τα οποία χορηγήθηκαν σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες κορίτσια και ως αποτέλεσμα είχαν τον θάνατο 7 εξ αυτών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Το άρθρο που αναφέρει τον ισχυρισμό αυτόν μπορείτε να το βρείτε εδώ (https://web.archive.org/…/epsilonpiiotasig…/-bill-gates1). Όπως πολύ εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, πρωτοδημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτέμβρη του 2014, περισσότερο δηλαδή από 6 χρόνια νωρίτερα. Εκεί αναγράφεται μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια δοκιμών του εμβολίου Gardasil σε χιλιάδες κορίτσια για τον καρκίνο της μήτρας, πολλά αρρώστησαν και τουλάχιστον 7 έχασαν τη ζωή τους. Το εμβόλιο παρουσιάζεται πως χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, εξού και οι κατηγορίες απέναντι στον Bill Gates. Το ελληνικό αυτό άρθρο βασίζεται σε αντίστοιχο άρθρο της περιόδου εκείνης που δημοσιεύθηκε στους Economic Times της Ινδίας (βρείτε το εδώ https://web.archive.org/…/articleshow/41280050.cms…).
Η φήμη για το δικαστήριο το οποίο επίκειται να περάσει ο Bill Gates, βασίζεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2009. Το PATH (Program for Appropriate Technology in Health) τότε, προχώρησε σε μελέτη για να δει εάν θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νοσούντων από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σε φτωχές περιοχές στην Ουγκάντα, το Περού, το Βιετνάμ και την Ινδία (από την οποία ξεκίνησε ο ισχυρισμός) με φθηνό εμβόλιο.
Το PATH δούλευε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της ινδικής κυβέρνησης ώστε να παρέχει εμβόλια σε 20.000 κορίτσια, ηλικίας 10-14 ετών που είχαν δοθεί ως δωρεά από τη Merck and Co. και την GlaxoSmithKline. Παρόλα αυτά η ινδική κυβέρνηση πάγωσε τη μελέτη όταν ρεπορτάζ ισχυρίστηκαν πως 7 από τα κορίτσια που είχαν λάβει μέρος στον εμβολιασμό είχαν πεθάνει (πηγή: https://web.archive.org/…/update-paths-hpv-vaccine…/).
Η κυβέρνηση της Ινδίας ξεκίνησε να ερευνά το ζήτημα και ενώ κατηγόρησε το PATH για ηθικά σφάλματα (ελλιπής ενημέρωση περί της φόρμας συγκατάθεσης που παρείχε στους γονείς των κοριτσιών), οι ερευνητές κατέληξαν πως οι θάνατοι αυτοί δεν είχαν σχέση με τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα ο ένας θάνατος αφορούσε κορίτσι που είχε πνιγεί, ένας άλλος για δάγκωμα φιδιού, δύο θάνατοι αφορούσαν αυτοκτονία και ένας ακόμη επιπλοκές λόγω ελονοσίας. Οι δύο τελευταίοι θάνατοι αφορούσαν υψηλό πυρετό και εγκεφαλική αιμορραγία. Ο υπεύθυνος για τις έρευνες, μικροβιολόγος Vishwa Mohan Katoch, κατέληξε στο ότι ‘’είναι σίγουρο πως η αιτιότητα των επτά θανάτων δεν είχε σχέση με το εμβόλιο’’. (πηγή: https://web.archive.org/…/indian-parliament-comes-down…)
Που όμως κολλάει μέχρι στιγμής το ίδρυμα Bill and Melinda Gates; Το ίδρυμα συνεργάζεται με το PATH (που είχε επωμιστεί την ευθύνη των εμβολιασμών) και παράλληλα είχε χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη μελέτη. Έτσι έγινε και η σύνδεση εκείνων που δημιούργησαν την ιστορία πως ο Bill Gates οδηγήθηκε στα δικαστήρια μέσω της ινδικής δικαιοσύνης.
Μάλιστα, ενώ το 2013 η βουλή της Ινδίας δημοσίευσε αναφορά (βρείτε την εδώ: https://web.archive.org/…/Committee%20on…/72.pdf) στην οποία μεταξύ άλλων πρότεινε στην ινδική κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίο του PATH για προβλήματα που είχαν προκύψει με τις μελέτες του, φαίνεται πως ακόμη και σήμερα το PATH συνεχίζει να δουλεύει και στην Ινδία (https://web.archive.org/…/www.path…/where-we-work/india/). Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ίδρυμα Bill and Melinda Gates. (https://web.archive.org/…/where-we-work/india-office).
Όσο για τον Bill Gates, στις 18 Νοέμβρη του 2019 υπέγραψε νέο μνημόνιο συνεργασίας εκ μέρους του ιδρύματος Bill and Melinda Gates με το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας, κάτι που αναδεικνύει ότι δεν είναι υπόδικος στη χώρα (πηγή: https://web.archive.org/…/main…/photogallery/bill-gates).
Συμπέρασμα: Όχι, δεν εκκρεμεί δίκη εις βάρος του Bill Gates στην Ινδία για εμβόλιά του που σκότωσαν ανήλικα κορίτσια.
Επιμέλεια: Θ.Κ.
Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα. (ενδεικτικά: https://www.snopes.com/…/gates-org-kicked-out-of-india/…)