Η 6η Ιανουαρίου ήταν η ημέρα όπου το Εκλεκτορικό Κολλέγιο θα συνεδρίαζε με σκοπό να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατ’ επέκταση τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Παρ΄όλα αυτά κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί αναίμακτα.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ουάσινγκτον) ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ομιλία σε οπαδούς του, στο τέλος της οποίας τους καλούσε να κάνουν πορεία μέχρι το Καπιτώλιο, ώστε να ‘’προσπαθήσουν να δώσουν στους αδύναμους Ρεπουμπλικάνους την περηφάνεια και το θάρρος που χρειάζονται για να ξαναπάρουν τη χώρα’’ (η ομιλία εδώ https://www.youtube.com/watch?v=k9nL6BowGJs και το σημείο που καλεί σε πορεία το βρίσκετε στο 1:36:00). Λίγη ώρα αργότερα, κομμάτι των διαδηλωτών θα εισέβαλε μέσα στο Καπιτώλιο διακόπτοντας τη διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων (https://www.youtube.com/watch?v=aWE5gskh1ro). Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ (https://www.kathimerini.gr/…/live-opadoi-toy-tramp…/).
Μέσω φωτογραφιών των ανθρώπων που εισέβαλαν μέσα στο κτίριο, ξεκίνησε να αναπαράγεται ο ισχυρισμός στα κοινωνικά δίκτυα, πρώτα στις Η.Π.Α. και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, πως οι εισβολείς δεν ήταν στην πραγματικότητα οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ αλλά ‘’μέλη της ΑΝΤΙΦΑ’’. Ένα από τα παραδείγματα που κοινοποιήθηκαν περισσότερο με σκοπό να αποδείξουν τον ισχυρισμό, βρίσκεται στο screenshot που παραθέτουμε στο ποστ μας.
Σε αυτό παρουσιάζονται 3 εικόνες. Στις πρώτη και δεύτερη, βλέπουμε έναν εκ των ‘’διαμαρτυρομένων’’ με μακριά μαλλιά και γένια, όπου έχει ένα τατουάζ στο χέρι του, το οποίο υπονοείται πως αναπαριστά σφυροδρέπανο. Έτσι καταλήγουν οι συνωμοσιολόγοι στο ότι για να έχει σφυροδρέπανο, δεν μπορεί να είναι οπαδός του Τραμπ αλλά ‘’μέλος της ΑΝΤΙΦΑ’’ (γενικά πάντως δεν υπάρχουν ‘’μέλη ΑΝΤΙΦΑ’’ μιας και η ΑΝΤΙΦΑ δεν είναι οργάνωση). Βέβαια το συγκεκριμένο σύμβολο ΔΕΝ αναπαριστά σφυροδρέπανο αλλά προέρχεται από ένα video game ονόματι ‘’Dishonored’’ και σε αυτό ονομάζεται ‘’Outsider’s Mark’’ (πηγή 1: https://web.archive.org/…/1346924266089041925/photo/1 Πηγή 2: https://dishonored.fandom.com/wiki/Outsider%27s_Mark).
Στην τρίτη εικόνα που δίνεται ως αποδεικτικό στοιχείο, βλέπουμε έναν πολίτη που φορά γούνινο καπέλο με κέρατα ταύρου, βαμμένο πρόσωπο με τα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας και χωρίς μπλούζα. Ο συγκεκριμένος βέβαια απέχει πάρα πολύ από το να θεωρηθεί ‘’μέλος της ΑΝΤΙΦΑ’’.
Το όνομά του είναι Jake Angeli και είναι δηλωμένος οπαδός του Τραμπ αλλά και υποστηρικτής της συνωμοσιολογικής και εν πολλοίς ακροδεξιάς κίνησης ‘’QAnon’’. Μίας κίνησης που μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως ο απερχόμενος πλέον πλανητάρχης πολεμά μια παγκόσμια ελίτ που στηρίζει τον σατανά, την παιδοφιλία, τη μείωση του παγκοσμίου πληθυσμού και πολλά ακόμη (για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ https://gr.euronews.com/…/qanon-to-kinima… και εδώ https://www.bbc.co.uk/news/53498434).
Ο Angeli το 2020 έδωσε συνέντευξη στο azcentral.com όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τους QAnon και τον στόχο τους ‘’να πάρουν πίσω τη χώρα τους από την παγκοσμιοποίηση και τους κομμουνιστές’’ (μπορείτε να τη δείτε εδώ στο βίντεο που παρατίθεται, από το 7:50 και μετά https://eu.azcentral.com/…/arizona-qanon…/6568513002/).
Παράλληλα το Associated Press σε άρθρο του της 7ης Νοεμβρίου του 2020, αναφέρει τον Angeli ως κάποιον που συνηθίζει να πηγαίνει σε συγκεντρώσεις του Τραμπ και να φοράει γούνινο καπέλο με κέρατα (πηγή: https://apnews.com/…/joe-biden-donald-trump-manhattan…).
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως όταν ο Lin Wood, δικηγόρος και συνωμοσιολόγος υποστηρικτής του Τραμπ, με ποστ του στο Twitter, κατηγόρησε τον Angeli ότι είναι ‘’μέλος της ΑΝΤΙΦΑ’’, ο δεύτερος απάντησε με tweet από τον προσωπικό του λογαριασμό (το όνομα του λογαριασμού του είναι AlphaMale) πως όχι απλά δεν είναι ΑΝΤΙΦΑ Ή Black Lives Matter, αλλά είναι QAnon και ‘’ψηφιακός στρατιώτης’’ (πηγή: https://twitter.com/USAwolf…/status/1346989136310398977…).
Τέλος, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι διαδηλωτές είναι υποστηρικτές του, το αναγνώρισε και ο Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεάκι του ενός λεπτού που δημοσίευσε στους προσωπικούς του λογαριασμούς σε Twitter και Facebook (λίγο αργότερα οι πλατφόρμες το κατέβασαν φοβούμενες πως θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, https://www.bbc.co.uk/news/technology-55569604) στο οποίο ανέφερε μάλιστα την αγάπη του προς το πρόσωπό τους (δείτε το βίντεο εδώ https://www.youtube.com/watch?v=2AeI6Mv0ALg).
Συμπέρασμα: Όχι, δεν αποδεικνύεται από πουθενά πως οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ήταν υποστηρικτές του κινήματος ΑΝΤΙΦΑ.
Θ.Κ.
Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο ΚΑΙ στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα. (ενδεικτικά: https://www.politifact.com/…/face-painted-man-horned…/ , https://apnews.com/article/fact-checking-9879696519)