Η εικασία
Πολλοί ιστότοποι (Σώτη Τριανταφύλλου-Athens Voice, Τάκης Θεοδωρόπουλος-Kαθημερινή, Αγγελική Κώττη-Liberal.gr ,The Greek Reporter) αναδημοσίευσαν τις τελευταίες μέρες την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Princeton για την αναπροσαρμογή της ύλης του κύκλου σπουδών των Τμημάτων Πολιτικών Επιστημών, Κλασικών Σπουδών και Θρησκευτικών Σπουδών, μιλώντας για κατάργηση των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών από το πρόγραμμα σπουδών των εν λόγω τμημάτων. Η ανακριβής αυτή είδηση, σχολιάστηκε με άλλη μια ανακριβή είδηση, ανάγοντας ως κύρια αιτία για την εν λόγω απόφαση το ότι τα κείμενα προάγουν τον «συστημικό ρατσισμό», ονομάζοντας ως πρωτεργάτες πίσω από την πρωτοβουλία το κίνημα της «πολιτικής ορθότητας» και αυτό των πολέμιων του «ρατσισμού των λευκών».
Η πραγματικότητα
Η αλήθεια έχει τις ρίζες της στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Princeton (Princeton Alumni Weekly, May 2021). Εκεί θα παρατηρήσουμε ότι πίσω από την είδηση για την αναδιάταξη των κύκλων σπουδών κάποιων τμημάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του τμήματος πολιτικών επιστημών, καθηγήτρια Frances Lee (Politics department), τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά στον νέο κύκλο σπουδών, δε θα είναι πια υποχρεωτικά, αλλά προαιρετικά, μαθήματα στο τρίτο έτος για τους φοιτητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν στο βασικό τους πτυχίο κλασικές σπουδές (classics). Ο λόγος είναι πως πολλοί από αυτούς δεν τα διδάσκονται νωρίτερα και έτσι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ύλη, όταν αυτή είχε ως προαπαιτούμενη την ενδιάμεση τους γνώση.
Eπιπροσθέτως, σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, αναφέρεται η πρωτοβουλία του Πρύτανη του πανεπιστημίου, Christopher Ludwig Eisgruber, για τη διαρκή καταπολέμηση του συστημικού ρατσισμού εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος, με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η διεύρυνση του τομέα φυλετικών και κοινωνικών ταυτοτήτων, έτσι ώστε να γίνουν ακόμα καλύτερα αντιληπτές οι έννοιες αυτές και να συνδεθούν επί της ουσίας με την Αμερικανική Ιστορία, κάνοντας εισαγωγικό μάθημα το «Φυλή και Πολιτική στις Η.Π.Α» (Race and Politics in the United States).
Η παρανόηση
Σύμφωνα, λοιπόν, με την δοθείσα εξήγηση της Lee δεν προκύπτει από πουθενά η κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών από τα προγράμματα σπουδών του Princeton, πόσο δε μάλλον, περαιτέρω σύνδεση της εν λόγω ενέργειας με τα κινήματα που αναφέρονται στην ελληνόφωνη και ελληνοκεντρική αρθρογραφία. Ο λόγος που συνδέθηκαν ατυχώς οι δύο ειδήσεις είναι, όπως φαίνεται, το ότι σημειώθηκαν παράλληλα οι δύο αλλαγές, από το ίδιο ίδρυμα. Εξάλλου, δεν έχει περάσει καιρός που ο ίδιος ιστότοπος, του Greek Reporter, ανέδειξε σε παρεμφερείς τόνους, το κίνημα του Twitter, #DisruptTexts, που, μεταξύ άλλων, έχει αποδομήσει τους έμφυλους ρόλους σε διάφορα κλασικά έργα, όπως, για παράδειγμα την «Οδύσσεια» του Ομήρου.
Συμπέρασμα
Από την ανάρτηση του ίδιου του ιδρύματος δεν προκύπτει από πουθενά, η κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών από το πρόγραμμα σπουδών του Princeton, παρά αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών στα τμήματα στα οποία διδάσκονταν, καθιστώντας τα πλέον προαιρετικά. Πόσο δε μάλλον σύνδεση της εν λόγω αλλαγής με κινήματα που αφορούν την πολιτική ορθότητα και τον ‘’ρατσισμό απέναντι στους λευκούς’’.
Απόστολος Μοσχόπουλος