Προβληματισμοί για το πτυχίο της ΄΄ψυχολόγου΄΄ της Καρολάιν

Τι συνέβη;

Στις 29 και 30 Μαΐου του 2021, αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Πρώτο Θέμα, η εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ και η εκπομπή «Έλα Καλημέρα» της Σίσσυ Χρηστίδου στο Open) πήραν συνέντευξη από την κ. Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία συστήθηκε στον κόσμο ως η ψυχολόγος της αδικοχαμένης Καρολάιν Κράουτς από τα Γλυκά Νερά Αττικής. Την πληροφορία επίσης ότι η κ. Ελένη Μυλωνοπούλου είναι ψυχολόγος, αναπαρήγαγαν και αρκετές ειδησεογραφικές και ενημερωτικές σελίδες, όπως η in, ο enikos, τα dikaiologitika, το ethnos και το athensmagazine.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε για την κ. Μυλωνοπούλου από διάφορες επαγγελματικές σελίδες του διαδικτύου (Χρυσός Οδηγός, anydoctor, doctoranytime, medicalstudies.university), προκύπτει ότι η ίδια προβάλλεται συχνά ως γιατρός, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και κλινική υπνοθεραπεύτρια. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της κλινικής Med-Y-Life, που εξειδικεύεται στη θεραπευτική ύπνωση και τις συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, διαβάζουμε ότι η υπεύθυνη της κλινικής Ελένη Μυλωνοπούλου εργάστηκε ως μαία για 25 χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 6000 τοκετούς και πως «Τελείωσε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ψυχολογία Προσωπικότητας, Εγκληματολογική Έρευνα και η Συμβολή της Ψυχολογίας, Ύπνωση-Χαρακτηριστικά και Θεραπευτικές Εφαρμογές», αλλά και ότι κατέχει τόσο «το δίπλωμα και τον τίτλο του κλινικού υπνοθεραπευτή από το μεγαλύτερο οργανισμό Θεραπευτικής Ύπνωσης στο κόσμο N.G.H National Guilt of Hypnotists ID#67845 and Practiotioner Certification» όσο και το «Diploma of American Board of Hypnotherapy  ID#H36889 and Practitioner Certification», ενώ στις 29/11/2020 βραβεύτηκε και με το «Βραβείο Ιατρικής Αναγνωρισιμότητας 2020».

Επιπροσθέτως από τη σελίδα doctoranytime μαθαίνουμε ότι η κ. Μυλωνοπούλου έχει στην κατοχή της και τα παρακάτω πιστοποιητικά και διπλώματα: «Ericksonian Hypnotherapy Certificate από το Sussex Hypnotherapy Centre, Hypnotherapy and Hypnosis Diploma from Kew Academy, CTAA Certificate of Complementary Therapists Accredited Association, CPD/CEU Certificate of Hypnosis Practitioner Trainer from Transformation Academy, NLP Master of Neuro-Linguistic Program from the Academy of Modern Psychology, NLP Certificate Practitioner and Life Coach from Transformation Academy». Τέλος από το site του εφήμερου κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή», με το οποίο η κ. Μυλωνοπούλου είχε κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2019, πληροφορούμαστε ότι είναι «Πτυχιούχος Μαιευτικής με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (in vitro fertilization)» αλλά και «Μετεκπαιδευθείσα στο Παρίσι στον καθηγητή Frédérique Leboyer Πτυχιούχος Ψυχολογίας με αντικείμενο την Ψυχολογία Προσωπικότητας».

Το σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Ελένης Μυλωνοπούλου στη σελίδα του κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή»

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί, ότι όλα τα πιστοποιητικά που εντοπίζονται στα διάφορα βιογραφικά της κ. Μυλωνοπούλου και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το αντικείμενο της Ψυχολογίας, είναι απλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Οι ΄΄σπουδές΄΄ της για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, είναι στην πραγματικότητα 3 επιμορφωτικά σεμινάρια (εδώ, εδώ και εδώ) που παρέχει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν ακόμα και απόφοιτοι Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για τα αγγλόφωνα διαδικτυακά σεμινάρια Ericksonian Hypnotherapy Certification – Sussex Hypnotherapy Centre, Hypnotherapy and Hypnosis Diploma from Kew Academy, CTAA Certificate of Complementary Therapists Accredited Association, CPD/CEU Certificate of Hypnosis Practitioner Trainer from Transformation Academy, NLP Master of Neuro-Linguistic Program from the Academy of Modern Psychology και NLP Certificate Practitioner and Life Coach from Transformation Academy. Από την άλλη, τα διπλώματα υπνοθεραπείας που διαθέτει η κ. Μυλωνοπούλου, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από αξιόλογα ιδρύματα του εξωτερικού, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν στην Ελλάδα να της παρέχουν το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ψυχολόγου.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 991/1979 άρθρα 1-3, ν. 2646/1998 άρθρο 27, Π.Δ. 38/2010, ν. 4653/2020 άρθρο 50 και ν. 4763/2020, άρθρο 167) το επάγγελμα του ψυχολόγου μπορεί να ασκηθεί μόνο από όσους και όσες έχουν ειδική άδεια, η οποία παρέχεται α) σε αποφοίτους των ελληνικών Α.Ε.Ι. Ψυχολογίας και β) σε απόφοιτους ιδιωτικών σχολών Ψυχολογίας τριετούς φοίτησης (της ημεδαπής ή ισοτίμου της αλλοδαπής). Η κ. Μυλωνοπούλου δεν έχει στην κατοχή της –σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει η ίδια δώσει στις πλατφόρμες που συμμετέχει- κανένα πτυχίο Ψυχολογίας, οπότε φαντάζει αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τόσο συχνά τους τίτλους της ΄΄ψυχολόγου΄΄, της ΄΄γιατρού΄΄ και της ΄΄ψυχοθεραπεύτριας΄΄. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι σύμφωνα με τον «μεταβατικό» νόμο 2646/1998 άρθρο 27, χορηγήθηκε «κατ’ εξαίρεση» και με αρκετές αντιδράσεις άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου σε όσους μέχρι τις 31/12/1993 κατείχαν:

«1. Πτυχίο του τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας, με κατεύθυνση την ψυχολογία, Α.Ε.Ι. και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, στην ψυχολογία ή κλάδου αυτής, της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον δύο (2) ετών.

  1. Πτυχίο του τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας, με κατεύθυνση στην ψυχολογία. Α.Ε.Ι. και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, στην ψυχολογία ή κλάδο αυτής, της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, διάρκειας ενός (1) έτους και έχουν αποδεδειγμένα τριετή τουλάχιστον. μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, κύρια επαγγελματική απασχόληση ως ψυχολόγοι.»

Συνεπώς θα μπορούσαμε εύλογα να υποθέσουμε εδώ, ότι η κ. Μυλωνοπούλου θα μπορούσε να είχε λάβει την άδειά της χάρη σε αυτή τη ρύθμιση, έχοντας απλά τελειώσει το Φ.Π.Ψ. (με κατεύθυνση Ψυχολογίας) και κάνοντας στη συνέχεια είτε ένα μονοετές είτε ένα διετές μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σχετικά με το αντικείμενο της Ψυχολογίας. Η ίδια ωστόσο αναφέρει στη σελίδα του κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή», ότι είναι «Πτυχιούχος Μαιευτικής» (ποιου πανεπιστημίου/ιδρύματος;) και πως μετεκπαιδεύτηκε (;) στο Παρίσι από τον καθηγητή Frédérique Leboyer. Επιπλέον, σε κανένα βιογραφικό της η κ. Μυλωνοπούλου δεν αναφέρει ότι πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της Ψυχολογίας. Η μοναδική «νύξη» για κάποιο ενδεχόμενο μεταπτυχιακό, περιορίζεται στη «μετεκπαίδευση» που έλαβε στο Παρίσι, χωρίς φυσικά να την κατονομάζει η ίδια ως μεταπτυχιακό (ή έστω Master). Άξιο σχολιασμού είναι και το γεγονός ότι η κ. Μυλωνοπούλου (παλαιότερα γνωστή και ως Μυλωνοπούλου-Τσάτση) φαίνεται να είναι και ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, ο οποίος στο καταστατικό του (άρθρο 4) λέει ρητά πως «Τακτικά μέλη μπορούν να είναι όσοι κατέχουν Άδεια Άσκησης του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα».

Επίσης στις 31/05/2021, δημοσιεύτηκε η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων προς την κ. Μυλωνοπούλου, μέσω της οποίας καλείται να δείξει το πτυχίο της και την άδεια ασκήσεώς της. Συγκεκριμένα στην επιστολή διαβάζουμε πως «Επειδή η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου από πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του Ψυχολόγου πλήττει βάναυσα το κύρος του επαγγέλματός μας, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις έντονες αντιδράσεις συναδέρφων Ψυχολόγων για την πρόσφατη παρουσία σας στην Αστυνομία και στα ΜΜΕ με την επαγγελματική ιδιότητα της Ψυχολόγου και το βιογραφικό σας στην ιστοσελίδα www.medylife.gr, παρακαλούμε εντός δύο ημερών να προσκομίσετε στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, εάν έχετε, πτυχίο ΑΕΙ Ψυχολογίας και άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου του Ελληνικού κράτους. Το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι νομοθετικά ρυθμισμένο στην Ελλάδα σύμφωνα με τους νόμου 991/79 και 2646/98 και ο οποιοσδήποτε κάνει χρήση του τίτλου δίχως να έχει τα απαραίτητα προσόντα διώκεται για αντιποίηση επαγγέλματος. Η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο».

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε και στο «Βραβείο Ιατρικής Αναγνωρισιμότητας 2020», το οποίο η κ. Μυλωνοπούλου διαφημίζει στην ιστοσελίδα της πως έλαβε. Συγκεκριμένα στη σελίδα του φροντιστηρίου Medical Studies University (που επίσης ανήκει στην κ. Μυλωνοπούλου) δημοσιεύτηκε και το σχετικό συγχαρητήριο κείμενο που έλαβε από την επιτροπή των Βραβείων, στο οποίο διαβάζουμε πως «Η Ιατρός Ελένη Μυλωνοπούλου κατέχει δίπλωμα και τίτλο κλινικού υπνοθεραπευτή από το μεγαλύτερο οργανισμό Θεραπευτικής Ύπνωσης στο κόσμο, τον National Guilt of Hypnotists. Επιπρόσθετα, η Ιατρός Ελένη Μυλωνοπούλου κατέχει πολυάριθμες πιστοποιήσεις όπως είναι οι “Personality Psychology”, “Contribution of Psychology to Forensic Investigation” και “Clinical Hypnosis and Therapeutic Applications” από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τέλος, η Ιατρός Ελένη Μυλωνοπούλου εφαρμόζει Κλινική και Θεραπευτική Ύπνωση και Τοκετός Hypnobirthing, όπου είναι μία ασφαλής μέθοδος προσέγγισης του απόλυτα φυσικού τοκετού με ύπνωση, χαλάρωση και αναπνοές που εξασφαλίζουν έναν ευτυχισμένο και χωρίς άγχος τοκετό». Αξίζει να επισημανθεί εδώ, ότι η κ. Μυλωνοπούλου δεν τηρεί πιθανότατα 3 από τις προϋποθέσεις των Βραβείων. Αρχικά για να είναι υποψήφιος κάποιος, θα πρέπει να είναι γιατρός εγγεγραμμένος στον ιατρικό σύλλογο (σύμφωνα με τα κριτήρια της εταιρεία επικοινωνίας που θεσμοθέτησε τα βραβεία αυτά), κάτι που μέχρι στιγμής έχουμε δει ότι μπορεί και να μην ισχύει για την περίπτωση της κ. Μυλωνοπούλου. Παράλληλα θα πρέπει να έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, κάτι που δε διαθέτει η κ. Μυλωνοπούλου, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να έχει και online κριτικές με μέσο όρο 4 αστέρων. Για την τελευταία προϋπόθεση, παρατηρήσαμε ότι στη σελίδα doctoranytime πολλά από τα σχόλια που δίνουν θετικές κριτικές, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, κάνουν παρόμοια ορθογραφικά λάθη, γράφοντας για παράδειγμα συνέχεια τις λέξεις «καλλιτερα» (έναν ιδιότυπο γραμματικό τύπο, αντί για καλύτερα) και καλλυματα (αντί για καλύμματα), ενώ ιδιαίτερα συχνά χρησιμοποιείται και η κοινότοπη φράση «εξαιρετική/εξαίρετη επαγγελματίας».

Ύποπτες βαθμολογίες από το doctoranytime που γράφουν συνέχεια τη λέξη «καλλιτερα»

Ύποπτες βαθμολογίες από το doctoranytime που γράφουν συνέχεια τη λέξη «καλλυματα»

Ύποπτες βαθμολογίες από το doctoranytime που γράφουν συνέχεια τη φράση «Εξαιρετική/εξαίρετη επαγγελματίας»

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος έκανε τα συγκεκριμένα ύποπτα σχόλια στο προφίλ της κ. Μυλωνοπούλου. Αυτό για το οποίο είμαστε αρκετά βέβαιοι είναι πως τα σχόλια αυτά στο προφίλ της στο doctoranytime δεν είναι λίγα.

Παράλληλα πρέπει να τονιστεί πως το μεσημέρι της 4ης Ιούνη που δημοσιεύεται η συγκεκριμένη αποδόμηση, το pop-up στην ιστοσελίδα της κ. Μυλωνοπούλου του βραβείου που φέρεται να έλαβε, δείχνει να έχει αφαιρεθεί. Παραμένει ανεβασμένο βέβαια το κείμενο της βράβευσής της, που μπορείτε να βρείτε αρχειοθετημένο εδώ.

Η ομάδα Αποδόμησε Τώρα, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το τμήμα Επικοινωνίας των Βραβείων (μέσω e-mail) της εταιρείας Forthright για να μάθει εάν πρώτον η κ. Μυλωνοπούλου έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο και δεύτερον εάν πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχει η ίδια η εταιρεία ορίσει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να ισχυριστούμε τα εξής:

α) Η κ. Μυλωνοπούλου με σχετική βεβαιότητα δεν έχει σπουδάσει σε κάποιο Τμήμα Ψυχολογίας.

β) Ενδεχομένως να είναι πτυχιούχος Μαιευτικής, αλλά δε γνωρίζουμε από ποιο Πανεπιστήμιο ή Τεχνολογικό ίδρυμα έλαβε το πτυχίο της μιας και δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο βιογραφικό της.

γ) Πιθανότατα δεν έχει κάνει κανένα μεταπτυχιακό (καθώς δεν αναγράφεται κανένας μεταπτυχιακός τίτλος στο βιογραφικό της) οπότε το ενδεχόμενο να έχει λάβει άδεια ψυχολόγου σύμφωνα με τον νόμο του 1998, είναι ιδιαίτερα μικρές.

Update 1: 4/06/2021, 16:00: Η κυρία Μυλωνοπούλου έχει αρκετές φορές δώσει συνέντευξη ως ψυχολόγος και στο παρελθόν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί και από το κανάλι που διατηρεί για την εργασία της, στην πλατφόρμα του Youtube. Βρείτε το κανάλι εδώ. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε ενδεικτικά λεζάντα σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει, όπου χρησιμοποιεί τον όρο ΄΄ψυχολόγος΄΄. Το εν λόγω βίντεο που έχει ανέβει στο κανάλι της εργασίας της, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η λεζάντα του βίντεο στο κανάλι της κ. Μυλωνοπούλου, όπου χαρακτηρίζεται ψυχολόγος

Παράλληλα είμαστε σε θέση να δούμε μέσα από screenshots, πως στο παρελθόν και στο επαγγελματικό της προφίλ στην πλατφόρμα του ΄΄Doctoranytime΄΄ χρησιμοποιούσε και πάλι τον όρο ψυχολόγος (Εικόνα 1). Παρ’ όλα αυτά, μετά τα ερωτήματα που γεννήθηκαν σε σχέση με το εάν πραγματικά έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου, ο όρος ψυχολόγος φαίνεται πως έχει αφαιρεθεί (Εικόνα 2).

Μετά τα ερωτήματα του εάν η κ. Μυλωνοπούλου είναι ψυχολόγος, φαίνεται πως αφαιρέθηκε ο εν λόγω τίτλος από το προφίλ της στο ΄΄doctoranytime΄΄

Update 2: 4/06/2021, 18:00 Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε η ιστοσελίδα THE TOC, η κυρία Μυλωνοπούλου ήταν έως τον Απρίλιο του 2018 μέλος της ”Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος” από όπου και τελικά διεγράφη, επειδή τέλεσε την πράξη της ”αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος”. Το αρχικό άρθρο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η πρώτη σελίδα της απόφασης για διαγραφή της κ. Μυλωνοπούλου από τη ”Μεγάλη Στοά της Ελλάδος”.

Η δεύτερη σελίδα για την απόφαση διαγραφής της κ. Μυλωνοπούλου από τη ”Μεγάλη Στοά της Ελλάδος”.

Update 3: 5/06/2021, 12:25, Δημοσιεύουμε το e-mail που μας στάλθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας Forthright, που διοργάνωσε τα ”Βραβεία Ιατρικής Αναγνωρισιμότητας 2020”.

Σπύρος Αυγερινόπουλος

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Ιούνιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού