Ο Ερυθρός Σταυρός απαγορεύει στους εμβολιασμένους να γίνουν δότες αίματος;

Τι συνέβη

Περισσότερες από 1000 κοινοποιήσεις μέσα σε 3 ημέρες έλαβε ποστ στα κοινωνικά δίκτυα που ισχυρίζεται πως ο Ερυθρός Σταυρός δε δέχεται εμβολιασμένους ως δότες αίματος. Το ποστ αυτό προέρχεται από αντιεμβολιαστικό προφίλ, με σκοπό να πείσει πως ακόμη και επίσημοι οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα των εμβολίων απέναντι στην covid-19. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τόσο το αρχικό ποστ, όσο και ενδεικτικές συζητήσεις πολιτών κάτω από αυτό. Τι ισχύει στην πραγματικότητα?

Εικόνα 1: Το αρχικό ποστ

Εικόνα 2: Σχόλια κάτω από το αρχικό ποστ

Εικόνα 3: Σχόλια κάτω από το αρχικό ποστ

Η τελευταία ανανέωση της επίσημης ιστοσελίδας του Ερυθρού Σταυρού όσον αφορά το ποιοι και αν μπορούν να γίνουν δότες αίματος έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Μπορείτε μάλιστα να τη βρείτε εδώ. Όπως μας ενημερώνει ήδη από την πρώτη παράγραφο ο Ερυθρός Σταυρός, εάν εμβολιαστείς μπορείς να γίνεις δότης αίματος.

Εικόνα 4: Επιβεβαίωση του Ερυθρού Σταυρού πως οι εμβολιασμένοι μπορούν να γίνουν δότες αίματος

Λίγο πιο μετά εξειδικεύονται ακόμη περισσότερο οι όροι με τους οποίους κάποιος εμβολιασμένος μπορεί να δώσει αίμα. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως δεν υπάρχει χρονική μετάθεση για όσους εμβολιασμένους πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν δότες, όσον αφορά τα εμβόλια των AstraZeneca, J and J, Moderna, Novavax και Pfizer.

Εικόνα 5

Από την άλλη όσοι έκαναν εμβόλιο εξασθενημένου ιού απέναντι στην covid-19 και παράλληλα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δότες, απλά υποχρεούνται να περιμένουν 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους.

Εικόνα 6

Παράλληλα επικοινωνήσαμε και με το ελληνικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού, ρωτώντας εάν κάποιος εμβολιασμένος έχει το δικαίωμα να  γίνει δότης αίματος. Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως ‘’τη δυνατότητα κάποιος να αιμοδοτήσει ενώ έχει εμβολιαστεί, την κρίνει ο γιατρός σε συνδυασμό με το ιστορικό του αιμοδότη’’. Εάν με λίγα λόγια πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται ώστε να γίνει αιμοδότης. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις κατευθυντήριες γραμμές του ποια είναι τα γενικά κριτήρια που πρέπει κάποιος να πληροί ώστε να δώσει αίμα, με βάση το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Συμπέρασμα

Όχι, δεν ισχύει πως ο Ερυθρός Σταυρός δε δέχεται αίμα από εμβολιασμένους απέναντι στην covid-19. Με βάση τόσο την επίσημη ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού όσο και την επικοινωνία μας με το ελληνικό παράρτημα, προκύπτει πως οι εμβολιασμένοι μπορούν κανονικά να γίνονται αιμοδότες.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού