Μικροτσίπ που εντοπίζει τον κορωνοϊό έφτιαξε το Πεντάγωνο;

Τι συνέβη

Τεράστια διάδοση στο ελληνικό διαδίκτυο έλαβε ο ισχυρισμός πως το Πεντάγωνο δημιούργησε υποδόριο (που τοποθετείται μέσα στο δέρμα) μικροτσίπ το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον νέο κορωνοϊό. Ο ισχυρισμός αναδημοσιεύθηκε σε σειρά από ελληνικές αλλά και αγγλόφωνες ιστοσελίδες και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικά:

Αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης: thesun.co.uk, independent.co.uk

Ελληνικές ιστοσελίδες ενημέρωσης: makeleio.gr, newsbeast.gr, sportime.gr, sputniknews.gr, vradini.gr

Μάλιστα τον ισχυρισμό αναπαρήγαγε ακόμη και ο ‘’ΑΝΤ1’’ σε ρεπορτάζ του καναλιού. Μπορείτε να δείτε το ενός περίπου λεπτού ρεπορτάζ εδώ.

Τι πραγματικά ισχύει;

Ο εν λόγω ισχυρισμός προέρχεται από ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Bill Whitaker στην εκπομπή ‘’60 Μinutes’’ στο CBS News. Συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 2021 δημοσιεύθηκε συνέντευξη του Whitaker με τον Δρ. Matt Hepburn. Ο Δρ. Hepburn για χρόνια ερευνητής στην Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μίλησε για ερευνητικά εγχειρήματα επάνω στα οποία εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Τη συνέντευξη υπό τη μορφή βίντεο όσο και γραμμένη μπορείτε να παρακολουθήσετε και να διαβάσετε εδώ.

Ένα από τα project που εργάζεται και αναφέρθηκαν στην εκπομπή, ήταν και υποδόριο εμφύτευμα το οποίο ελέγχει συνεχώς το αίμα, με σκοπό να προειδοποιήσει όταν κάποιος πρόκειται στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσει συμπτώματα κάποιας νόσου. Είναι όμως η τεχνολογία αυτή βασισμένη σε μικροτσίπ; Παραθέτουμε στη συνέχεια κομμάτι της συζήτησης (και αφήγησης) ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον ερευνητή.

Αφήγηση: […] ‘’Ο Δρ. Hepburn μας έδειξε κάποια τωρινά ερευνητικά εγχειρήματα, κάποια εκ των οποίων ακούγονται λες και προέκυψαν από το Σταρ Τρεκ. Σκεφτείτε ένα πλοίο όπως είναι το USS Theodore Roosvelt, στο οποίο πέρυσι προέκυψαν 1271 θετικά κρούσματα κορωνοϊού από το πλήρωμα. Τι θα συνέβαινε η υγεία όλων στο πλοίο παρακολουθούνταν από αυτό το υποδόριο εμφύτευμα που είναι τώρα στα τελευταία στάδια των ερευνών; Δεν είναι κάποιο τρομακτικό κυβερνητικό μικροτσίπ για να ελέγχει το κάθε σου βήμα αλλά ένα τζελ υλικού που μοιάζει με ανθρώπινο ιστό που δημιουργήθηκε για να ελέγχει διαρκών το αίμα σου’’.

Δρ. Hepburn: ‘’Είναι ένας σένσορας’’.

Δημοσιογράφος: ‘’Αυτό το μικρό πράσινο πράγμα;’’

Δρ. Hepburn: ‘’Αυτό το μικρό πράσινο πράγμα, το βάζεις κάτω από το δέρμα σου και αυτό που σου λέει είναι πως υπάρχουν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα σου και αυτό το σήμα σημαίνει πως αύριο θα έχεις συμπτώματα’’.

Δημοσιογράφος: ‘’Ουάου. Υπάρχει ένας πομπός μέσα σε αυτό’’

Δρ. Hepburn: ‘’Ναι, είναι σα φωτεινός δείκτης’’ (εννοεί σαν τους δείκτες ελέγχου που έχουμε στο αυτοκίνητό μας καθώς οδηγούμε). […] Η μετάφραση είναι δική μας.

Παρατηρούμε στο παραπάνω απόσπασμα πως ο Δρ. Hepburn δεν έχει κάνει καμία αναφορά σε μικροτσίπ. Ο μοναδικός που έκανε αναφορά σε μικροτσίπ είναι ο δημοσιογράφος κατά την αφήγησή του λέγοντας πως ‘’Δεν είναι κάποιο τρομακτικό κυβερνητικό μικροτσίπ για να ελέγχει το κάθε σου βήμα[…]’’

Παρ’ όλα αυτά, μετά τη συνέντευξη πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν αναφορά σε μικροτσίπ που δημιουργεί το Πεντάγωνο. Ως εκ τούτου, στις 14 Απριλίου το Newsweek.com επικοινώνησε εκ νέου με τον Δρ. Hepburn ρωτώντας τον ευθέως εάν τελικά μιλάμε για μικροτσίπ ή κάτι διαφορετικό. Το άρθρο με την απάντηση του ερευνητή μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η απάντησή του μεταφρασμένη από εμάς:

Δρ. Hepburn: ‘’Ούτε μικροτσίπ, ούτε ηλεκτρονικές συσκευές, τίποτα από αυτά. Δε θα μπορούσε να καταλάβει (εννοείται το εμφύτευμα) εάν έχετε γρίπη ή covid. Απλά σου λέει ότι μπορεί κάτι να πηγαίνει λάθος και θα το συμπλήρωνε αυτό με ένα τεστ για covid, ή τεστ για διαφορετικά παθογόνα, έτσι ώστε να προχωρήσεις σε διάγνωση για συγκεκριμένα παθογόνα που σε αρρωσταίνουν’’.

Συμπέρασμα:

Όχι, το Πεντάγωνο δεν έφτιαξε υποδόριο μικροτσίπ που εντοπίζει τον νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου προτζεκτ,  δε μιλάμε για μικροτσίπ ή ηλεκτρονική συσκευή αλλά για ένα τζελ του οποίου το υλικό μοιάζει με ανθρωπίνου ιστού, ώστε να μην απορριφθεί από το σώμα.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού