Απαγόρευσε η Αυστρία τα τεστ PCR;

Τι συνέβη

Κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα οι ισχυρισμοί πως αφενός η Αυστρία απαγόρευσε τα τεστ PCR και αφετέρου πως ο κατασκευαστής των τεστ ανακοινώθηκε πως θα πάει στη φυλακή. Οι εν λόγω ισχυρισμοί έλαβαν μεγάλη διάδοση με εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Ισχύουν όμως;

Εικόνα 1: Το αρχικό ποστ προς αξιολόγηση

Ισχυρισμός 1ος: Η Αυστρία απαγόρευσε τα τεστ PCR

Τα RT-PCR τεστ (Ανάστροφης μεταγραφής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης) θεωρούνται σήμερα από την πλευρά της επιστημονικής συναίνεσης ως ο ‘’χρυσός κανόνας’’ στον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2. Το τεστ αυτό εντοπίζει το RNA (ή γενετικό υλικό) ενός συγκεκριμένου ιού και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τον ιό μέσα σε λίγες ημέρες αφού έλαβε χώρα η μόλυνση, ακόμη και σε εκείνους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3). Σχετικά με τις δυνατότητες των RT-PCR τεστ αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα που παρουσιάζουν, μπορείτε να διαβάσετε προγενέστερή μας αποδόμηση εδώ.

Σε περίπτωση που η Αυστρία είχε αποφασίσει να απαγορεύσει τα RT-PCR τεστ, όπως ισχυρίζεται ο παραπάνω χρήστης, τότε λογικά θα περιμέναμε και το επίσημο κράτος να μην κάνει αναφορά σε αυτά ως προαπαιτούμενα για οποιαδήποτε λειτουργία εντός της χώρας. Κάτι το οποίο βέβαια φαίνεται πως δε συμβαίνει.

Συγκεκριμένα, από διάφορες επίσημες πηγές προκύπτει πως εάν κάποιος πολίτης επιθυμεί να ταξιδέψει στην Αυστρία, τότε είναι υποχρεωμένος κατά την είσοδό του στη χώρα να προσκομίσει είτε αρνητικό αποτέλεσμα από PCR τεστ που έκανε λιγότερο από 72 ώρες νωρίτερα, είτε αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ αντιγόνου απέναντι στον SARS-COV-2 που έκανε λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα. (Αυστριακή Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Φροντίδας και Προστασίας του Καταναλωτή).

Εικόνα 2: Ενημέρωση της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον προς τους ταξιδιώτες για την Αυστρία

Εικόνα 3: Ενημέρωση του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Φροντίδας και Προστασίας του Καταναλωτή προς τους ταξιδιώτης για την Αυστρία

Εάν όπως ισχυρίζεται το ποστ προς αξιολόγηση η κυβέρνηση της Αυστρίας δεν αναγνώριζε τα αποτελέσματα των RT-PCR τεστ, τότε δε θα τα συμπεριλάμβανε στα έγκυρα τεστ τα αποτελέσματα τους, τα οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να προσκομίσει για να γίνει δεκτός στην χώρα.

Συμπέρασμα:

Όχι, η Αυστρία δεν απαγόρευσε τα PCR τεστ στη χώρα. Τα αποτελέσματά τους συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά από τις αρχές του κράτους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από επίσημες κρατικές πηγές.

Ισχυρισμός 2ος: Η Αυστρία ανακοίνωσε πως ο κατασκευαστής του PCR τεστ θα πάει στη φυλακή.

Στον δεύτερο προς εξέταση ισχυρισμό υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιο ακριβώς είναι το νόημα που ο συντάκτης του αρχικού ποστ είχε σκοπό να δώσει στη λέξη ‘’κατασκευαστής’’. Εννοούσε τον δημιουργό-εφευρέτη του τεστ, ή τις εταιρείες-κατασκευαστές των τεστ; Επειδή δε γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο της λέξης, θα ασχοληθούμε και με τις δύο εναλλακτικές.

Α) Κατασκευαστής=Δημιουργός

Ο δημιουργός των PCR τεστ Kary Banks Mullis, βιοχημικός στο επάγγελμα, γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1944. Μάλιστα το 1993 και περίπου 10 χρόνια αφού παρουσίασε για πρώτη φορά την εφεύρεσή του, κατάφερε να κερδίσει το Νόμπελ Χημείας, το οποίο και μοιράστηκε με τον χημικό Michael Smith. Το πρόβλημα με τον ισχυρισμό πως η Αυστρία ανακοίνωσε πως ο Mullis θα οδηγηθεί στη φυλακή, είναι πως ο ίδιος απεβίωσε στις 7 Αυγούστου του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Επομένως θα ήταν παράλογο το να οδηγούνταν στη φυλακή από τις Αυστριακές αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Β) Κατασκευαστής=Εταιρείες-κατασκευαστές των τεστ

Το ζήτημα με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό είναι πως ‘’ο κατασκευαστής’’ των PCR τεστ δεν είναι ένας όπως αναφέρεται στο προς αξιολόγηση ποστ αλλά πολλοί. Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε εδώ τους κορυφαίους 8 κατασκευαστές τεστ στην Ευρώπη σύμφωνα με το SpendEdge, εδώ τους κορυφαίους 100 στον κόσμο και εδώ τους αναγνωρισμένους κατασκευαστές στις Η.Π.Α. από τον F.D.A.

Όσο και αν ψάξαμε δεν καταφέραμε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη φυλάκιση ‘’κατασκευαστή’’ ή ‘’κατασκευαστών’’, ή ακόμη και στελεχών σε εταιρείες κατασκευής τεστ απέναντι στον νέο κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Όχι, κανένας κατασκευαστής PCR τεστ δε θα οδηγηθεί στη φυλακή από την Αυστριακή πολιτεία. Αφενός ο εφευρέτης του τεστ (σε περίπτωση που το ποστ κάνει αναφορά σε εκείνον) απεβίωσε το 2019, αφετέρου δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συσχετίζει φυλάκιση με εταιρείες κατασκευής PCR τεστ ή στελέχη τους.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού