Τι συνέβη
Το πρωί της 2ης ημέρας του Απρίλη και με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ‘’Κίνημα Αλλαγής’’, κυρίας Φώφης Γεννηματά, διεξήχθη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Η θεματολογία που συζητήθηκε άγγιζε την αντιμετώπιση της πανδημίας και την κατάσταση της οικονομίας (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4).
Ένας εκ των πολιτικών αρχηγών που προχώρησαν τόσο σε πρωτολογία όσο και σε δευτερολογία, ήταν ο Πρόεδρος του κόμματος ‘’Ελληνική Λύση’’, κύριος Κυριάκος Βελόπουλος. Στις τοποθετήσεις του, ο βουλευτής προχώρησε σε μια σειρά από ισχυρισμούς, κάποιους εκ των οποίων αποφασίσαμε να διερευνήσουμε εκτενώς.
Στην αποδόμησή μας λοιπόν για τη διευκόλυνση του αναγνώστη, θα παρουσιάσουμε κάθε ισχυρισμό ξεχωριστά, με το αντίστοιχο βίντεο και την απομαγνητοφώνηση των λεγομένων του κυρίου Βελόπουλου. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ανάλυση και κατ’ επέκταση αξιολόγηση του εκάστοτε ισχυρισμού.
Ισχυρισμός 1ος: Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ, έθεσε βέτο για τα εμβόλια.
Λίγα λεπτά αφότου ο Πρόεδρος της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ ξεκίνησε την πρωτολογία του από το έδρανο της Βουλής, ανέφερε τα εξής:
Απομαγνητοφώνηση:
‘’ […]Ο Κουρτζ έθεσε βέτο για τα εμβόλια κύριοι συνάδελφοι. Ένα βέτο έχω να δω από την Ελλάδα είτε για τα ελληνοτουρκικά, είτε για το Σκοπιανό, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα από το 1978 και μετά. Ένα ρημάδι βέτο να δω για την Ελλάδα, ένα […]’’
Στο συγκεκριμένο σημείο της τοποθέτησής του, ο κύριος Βελόπουλος κάνει αναφορά στον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ και την απόφασή του να ‘’θέσει βέτο για τα εμβόλια’’, εννοώντας σε πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 25 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών με βασικό θέμα την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε και ο Καγκελάριος της Αυστρίας. Εκεί ο κύριος Κουρτζ προειδοποίησε τους έτερους ηγέτες πως σε περίπτωση που η Αυστρία δε λάμβανε αυξημένο μερίδιο εμβολίων από αυτό που της αναλογεί από ενδεχόμενες συμφωνίες της Ένωσης, τότε θα έθετε βέτο σε εκείνες (πηγή).
Παράλληλα την αμέσως επόμενη ημέρα, η πλευρά της Αυστρίας θα επαναλάμβανε την ίδια προειδοποίηση, αυτήν τη φορά συγκεκριμενοποιώντας την και ενημερώνοντας πως θα ασκούσε βέτο σε συμφωνία της Κομισιόν για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πηγή). Βέβαια το κατά πόσο η πλευρά της Αυστρίας έχει νόμιμο δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη συμφωνία της Κομισιόν, είναι αντικείμενο διερεύνησης μιας και τόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες όσο και δικηγόροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμούν πως δεν υπάρχει τέτοια επιλογή (πηγή).
Μέχρι στιγμής, η πολιτική ηγεσία της Αυστρίας δεν έχει θέσει κανένα βέτο σε συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οτιδήποτε έχει να κάνει με εμβόλια.
Συμπέρασμα:
Όχι, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτζ, δεν έχει ασκήσει κανένα βέτο όσον αφορά συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αγορά και διανομή εμβολίων. Η Αυστριακή πλευρά έχει προχωρήσει σε προειδοποίηση για άσκηση βέτο σε ενδεχόμενη συμφωνία, εάν δε λάβει η ίδια αυξημένο αριθμό δόσεων, μια κίνηση όμως που αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητά της από πλευράς αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ισχυρισμός 2ος : Επιστημονική έρευνα μας επιβεβαιώνει πως εβδομαδιαία τεστ στις Η.Π.Α. θα απέτρεπαν 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους’’
Απομαγνητοφώνηση:
‘’[…] Δημοσίευση στο Annals of Journal Medicine (δυσνόητο σημείο) μας επιβεβαιώνει. Τι λέει. Εβδομαδιαία τεστ θα απέτρεπαν σε Ηνωμένες Πολιτείες 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους. Από την αρχή πρέπει να απομονώνονται για να μη μεταδίδουν την ασθένεια. Το λέγαμε από τον Απρίλιο. Το λέγαμε από τον Απρίλιο. Κάντε τεστ απομονώστε τους ανθρώπους για να μη μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Δε μας ακούσατε. Στα πρακτικά. Από το Yale, δεν είναι δικό μου, το Yale, το γνωστό Yale […].’’
Ο βουλευτής στο επίμαχο σημείο της τοποθέτησής του, κάνει αναφορά σε δημοσίευση της 9ης Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό ‘’Annals of Internal Medicine’’, με τίτλο ‘’Clinical and Economic Effects of Widespread Rapid Testing to Decrease SARS-CoV-2 Transmission’’. Την πρωτότυπη δημοσίευση μπορείτε να βρείτε εδώ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν την εν λόγω δημοσίευση, το επιδημιολογικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποίησαν για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, ανέδειξε το γεγονός ότι:
Σε περίπτωση που προσφέρονταν εβδομαδιαία ραπιντ-τεστ αντιγόνων τα οποία θα χρησιμοποιούνταν από τους ίδιους τους πολίτες για τον εαυτό τους, σε μία περίοδο 60 ημερών, με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, θα αποτρέπονταν 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις με covid-19 και 15.700 θάνατοι. Εκ πρώτης όψεως λοιπόν, φαίνεται πως ο κύριος Βελόπουλος έχει δίκιο στα δεδομένα που παρέχει.
Βέβαια, το ζήτημα εδώ είναι πως η έρευνα που ο βουλευτής επικαλείται κάνει αποκλειστική αναφορά σε home-based rapid test, δηλαδή τεστ που όπως προαναφέρθηκε χρησιμοποιεί στο σπίτι ο ίδιος ο πολίτης για τον εαυτό του, για να δει εάν αποτελεί κρούσμα της covid-19. Το πρόβλημα είναι πως λίγα μόλις δευτερόλεπτα νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής τάχθηκε ευθέως κατά της χρήσης home-based rapid test από τον πληθυσμό.
Με λίγα λόγια ο κύριος Βελόπουλος προχωρά σε αντίφαση στα λεγόμενά του αφού από τη μία πλευρά αρνείται τη χρήση rapid test στο σπίτι, ενώ από την άλλη επικαλείται τα ευρήματα έρευνας περί αποτροπής μολύνσεων και θανάτων από την covid-19, ακριβώς μέσω της χρήσης των rapid test στο σπίτι.
Συμπέρασμα: Τα ευρήματα της έρευνας την οποία επικαλείται ο κύριος Βελόπουλος περί μείωσης μολύνσεων και θανάτων από covid-19 σε περίπτωση εβδομαδιαίας χρήσης τεστ απέναντι στη λοίμωξη είναι πραγματικά. Βέβαια η έρευνα εστιάζει αποκλειστικά στη χρήση rapid-test στο σπίτι από τους ίδιους τους πολίτες, μία μέθοδο την οποία ο βουλευτής αρνείται κατηγορηματικά, προχωρώντας ο ίδιος σε αντίφαση των λεγομένων του.
Ισχυρισμός 3ος: Η Καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε δύο φορές συγγνώμη, είτε για τα λάθη που έκανε, είτε για τη διαχείριση της πανδημίας.
Απομαγνητοφώνηση:
‘’[…] Άκουσα τη Μέρκελ 2 φορές, μπορεί να είμαι αντίπαλός της πολιτικά και ιδεολογικά. Να μην τη συμπαθώ. Μου είναι αντιπαθής, το λέω έτσι. Όχι ο Γερμανικός λαός αλλά η κυρία Μέρκελ και οι πολιτικές της όχι το πρόσωπο, για να το ξεκαθαρίσουμε. Ζήτησε δύο φορές συγγνώμη, ακούστε, για τα λάθη που έκανε. Βγήκε η Καγκελάριος Μέρκελ και είπε συγγνώμη. Δεν άκουσα κανέναν Υπουργό να λέει συγγνώμη εδώ μέσα. Ένας να πει συγγνώμη. Άκουσα τον Πρωθυπουργό προς τιμήν του προηγουμένως να λέει, να αφήνει έτσι μια χαραμάδα συγγνώμης, απλή έτσι χαραμάδα. Έγιναν και λάθη. Όχι, δεν έγιναν και λάθη, όταν μιλάμε για θανάτους, έγιναν εγκλήματα. Άλλο το ‘να άλλο τ’ άλλο. Ακούστε τι είπε η Μέρκελ. Ζητώ συγγνώμη είτε για ανακοινώσεις που ανακλήθηκαν, λοκνταουν και όλα αυτά που κάνετε εδώ πέρα εσείς ή για τη διαχείριση της πανδημίας. […]’’
Τα ερωτήματα που γεννώνται εδώ λοιπόν, είναι εάν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πραγματικά ζήτησε δημόσια συγγνώμη και σε περίπτωση που το έκανε, για ποιον λόγο συνέβη κάτι τέτοιο.
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην Καγκελαρία, πως ζητά συγγνώμη για την απόφασή της να επιβάλει σκληρό λοκνταουν πέντε συνεχών ημερών κατά την περίοδο του Πάσχα. Το αρχικό σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν την Πέμπτη πριν τη Μεγάλη Παρασκευή να κλείσουν όλα τα καταστήματα και απλά να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του Σαββάτου του Πάσχα. Σε συνδυασμό με τις αργίες της Μεγάλης Παρασκευής και της Δευτέρας, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως τα πάντα θα έκλειναν για 5 συνεχείς ημέρες. Μία απόφαση η οποία βέβαια πέρα από κοινωνικές αντιδράσεις, έφερε και σημαντικά προβλήματα σε ενδεχόμενη υλοποίησή της (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3).
Έτσι, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της προσωπικής της απολογίας, δήλωσε πως:
‘’Ένα λάθος είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ως τέτοιο και πάνω από όλα πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Την ίδια στιγμή έχω επίγνωση πως η όλη κατάσταση προσθέτει επιπρόσθετη αβεβαιότητα. Το μετανιώνω βαθιά και ζητώ όλοι οι πολίτες να με συγχωρήσουν’’. (πηγή)
Συμπέρασμα:
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, προχώρησε σε απολογία και ζήτησε συγγνώμη από τον Γερμανικό λαό αλλά όχι σχετικά με τη ‘’διαχείριση της πανδημίας’’ γενικά και αόριστα όπως τοποθετείται από τον βουλευτή, κύριο Κυριάκο Βελόπουλο’’. Η Καγκελάριος απολογήθηκε αποκλειστικά για την απόφασή της να επιβάλει ακόμη σκληρότερους κανόνες λοκνταουν εν μέσω μέσω Πάσχα, κάτι που θα οδηγούσε σε πάγωμα της οποιασδήποτε κοινωνικής ζωής για 5 συνεχείς ημέρες.
Θάνος Καραμπουρνιώτης