Κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ψηφιακά αλλοιωμένη φωτογραφία στη Βουλή;

Ο ισχυρισμός

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, τοποθετήθηκε ο υφυπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης. Κατά την ομιλία του επέδειξε μία φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας τα εξής: «Αλέξης Τσίπρας την εποχή της αντιπολιτεύσεως» (κατά πάσα πιθανότητα εννοεί την περίοδο 2012-2015 κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά) «κρατάει μάλιστα το πανό ‘ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ – ELLINIKO IS NOT FOR SALE». Στη συνέχεια, κατέθεσε τη φωτογραφία στα πρακτικά της Βουλής.

Μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας εδώ

Την ίδια φωτογραφία είχε ήδη δημοσιεύσει και στο προσωπικό του προφίλ στο twitter.

Η αρχική δημοσίευση του Άδωνη Γεωργιάδη στο twitter με την επίμαχη φωτογραφία

Στην αποδόμηση μας θα εξετάσουμε κατά πόσο η φωτογραφία είναι πραγματική ή έχει υποστεί επεξεργασία.

Κατ’ αρχάς, μία πρώτη ένδειξη που δημιουργεί υποψίες για την εγκυρότητα της φωτογραφίας είναι το ίδιο το πανό, που φαίνεται να «αιωρείται» στον χώρο, χωρίς να το κρατάει κανένας. Είναι πράγματι προϊόν επεξεργασίας όμως;

Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό, επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε αφενός (1) την αρχική φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου, εάν ήταν δυνατόν, (2) τη φωτογραφία από την οποία προερχόταν το πανό, (εάν υπήρχε).

Όσον αφορά την αρχική φωτογραφία, την εντοπίσαμε εδώ. Όπως μπορείτε να δείτε, το πανό δεν υπάρχει στην αρχική φωτογραφία αλλά προστέθηκε στην τελική εικόνα την οποία δημοσίευσε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αρχική φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς το πανό

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, εντοπίσαμε ότι το πανό προήλθε από μία κινητοποίηση κατά της επένδυσης στο Ελληνικό (πηγή), στην οποία φωτογραφία δε βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορείτε να παρατηρήσετε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους πολίτες κρατάνε το πανό το οποίο δε βρίσκεται πλέον στον…αέρα (χαρακτηριστική η κίνηση του πολίτη που βρίσκεται τέρμα αριστερά στη φωτογραφία, από το κράτημα του οποίου το πανό τσαλακώνεται και διπλώνει στη μέση).

Η φωτογραφία από την οποία προήλθε το πανό που προστέθηκε στην πρωτότυπη φωτογραφία

Απάντηση Άδωνη Γεωργιάδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε με νέα τοποθέτηση στη Βουλή για την επίμαχη φωτογραφία (μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ ) κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης να την αποσύρει από τα πρακτικά.  Απάντησε ότι «δεν γνωρίζει αν η φωτογραφία» (που κατέθεσε στα πρακτικά) «είναι fake». Στο ίδιο μήκος κύματος, η απάντηση του για την φωτογραφία και στο twitter. Και στις δύο τοποθετήσεις εστιάζει στη γενικότερη πολιτική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση στο Ελληνικό και όχι στο εάν η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία, χωρίς να το αποκλείει σαν ενδεχόμενο.

Η απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη για τη φωτογραφία στο twitter

Συμπέρασμα

Ναι, η φωτογραφία που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας και άρα είναι ψεύτικη (fake). Η γνησιότητα ή πλαστότητα της φωτογραφίας δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή/και τοποθέτηση.

Γιάννης Βραχασωτάκης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού