Εκατοντάδες θάνατοι λόγω εμβολίων στη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημη έκθεση;

Κυκλοφόρησε άρθρο στο ελληνικό διαδίκτυο με θέμα τις παρενέργειες των εμβολίων στη Βρετανία από το pronews.gr, το οποίο έλαβε αρκετά σημαντική κυκλοφορία και στα κοινωνικά δίκτυα.

Τίτλος και διαμοιρασμός του εν λόγω άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα

 

Στη συνέχεια το εν λόγω άρθρο αναπαρήχθη και από μία σειρά άλλων ενημερωτικών ιστοσελίδων και blog. Ενδεικτικά: voutospress.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, enromiosini.gr, newsone.gr

Ο κύριος ισχυρισμός του άρθρου είναι πως σύμφωνα με επίσημη έκθεση υπό την ευρύτερη αιγίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν καταγραφεί στην εν λόγω ένωση κρατών 460 επιβεβαιωμένοι θάνατοι και 243.612 επιβεβαιωμένες παρενέργειες, εξ αιτίας των εμβολίων των Pfizer/BioNtech και AstraZeneca/Οξφόρδης.

Ο ισχυρισμός του άρθρου

 

Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως παρουσιάζονται στο άρθρο.

Αρχικά είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η αναφερθείσα έκθεση είναι υπαρκτή και τα δεδομένα της ανανεώθηκαν στις 4 Μάρτη. Μπορείτε μάλιστα να τη βρείτε εδώ. Η έκθεση έχει συνταχθεί από τη ‘’Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης’’ και τα συμπεράσματα και στοιχεία που παρουσιάζει, βασίζονται σε δεδομένα που αντλήθηκαν από τις 9 Δεκεμβρίου έως και τις 21 Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα αυτά αντλήθηκαν από το λεγόμενο ‘’Yellow Card Scheme’’ (Σύστημα Κίτρινης Κάρτας).

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης, το Σύστημα Κίτρινης Κάρτας είναι ‘’ένας μηχανισμός με τον οποίο έχει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να αναφέρει εθελοντικά παρενέργειες (adverse reactions και side effects) που υποπτεύεται ότι οφείλονται στο εμβόλιο’’. Μάλιστα μας ενημερώνει πως ‘’Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως η αναφορά Κίτρινης Κάρτας δε σημαίνει απαραίτητα πως η αντίδραση ή το επεισόδιο που αναφέρεται, προκλήθηκε από το εμβόλιο’’. Τέλος αναγράφεται και πάλι αυτολεξεί πως ‘’πολλές ενδεχόμενες παρενέργειες που αναφέρονται μέσω των Κιτρίνων Καρτών δεν έχουν καμία σχέση με το εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή και συχνά είναι τυχαίο το ότι συνέβησαν περίπου τον ίδιο χρόνο[…] Είναι έτσι σημαντικό οι παρενέργειες που αναφέρονται στην αναφορά να μην ερμηνεύονται ως αποδεδειγμένες παρενέργειες λόγω των εμβολίων για την Covid-19’’.

Τα επίμαχα σημεία της έκθεσης στα αγγλικά πριν τα μεταφράσουμε

 

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο μηχανισμός της Κίτρινης Κάρτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε πολίτη για να αναφέρει ό,τι θεωρεί ο ίδιος πως μπορεί να αποτελεί παρενέργεια ενός εμβολίου. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά συλλέγονται και δημοσιοποιούνται. Αυτό βεβαίως σημαίνει πως όσα αναφέρονται σε αυτήν ΔΕΝ είναι αποδεδειγμένες παρενέργειες και είναι λάθος να λογίζονται ως τέτοιες, όπως οι ίδιοι οι συντάκτες της αναφοράς μας ενημερώνουν, από τη στιγμή που δεν έχουν διερευνηθεί κατά περίπτωση.

Τα στοιχεία περί 460 θανάτων εμβολιασμένων και 243.612 περιπτώσεων παρενεργειών που αναφέρονται στο άρθρο του pronews (και κατ’ επέκταση σε όσες ιστοσελίδες το αναπαρήγαγαν) είναι εν μέρει σωστά. Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, καταγράφηκαν 212 υποψίες θανάτων λόγω του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, 244 υποψίες θανάτων λόγω του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης και 4 θάνατοι εμβολίου που δεν αναφέρεται. Το άθροισμα των προαναφερθέντων είναι 460.

Παράλληλα έχουν αναφερθεί και 85,179 υποψίες παρενεργειών λόγω του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, 157,637 λόγω του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης και 796 λόγω εμβολίου που δεν αναφέρεται, με συνολικό άθροισμα 243.612 υποψίες παρενεργειών.

Βέβαια το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρατίθενται είναι υπολογιστικά σωστά, δεν αλλάζει το ότι τα δεδομένα ΔΕΝ αναφέρονται σε επιβεβαιωμένους θανάτους και παρενέργειες όπως ψευδώς υποστηρίζει το άρθρο προς αξιολόγηση. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από αναφορές οποιουδήποτε πολίτη διαδικτυακά (ακόμη και μη υγειονομικών) στο σύστημα της Κίτρινης Κάρτας του Ηνωμένου Βασιλείου και για αυτό σε ολόκληρη την έκθεση γίνεται αναφορά σε ‘’υποψίες’’ είτε θανάτων είτε παρενεργειών. Επειδή ΔΕΝ έχουν επιβεβαιωθεί.

Συμπέρασμα:

Όχι, ο ισχυρισμός πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί 460 θάνατοι και 243.612 περιπτώσεις παρενέργειων λόγω εμβολίων μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου είναι ψευδής. Η αναφορά στην οποία βασίζεται ο ισχυρισμός χρησιμοποιεί δεδομένα που προέκυψαν μέσα από αναφορές απλών πολιτών σε διαδικτυακή πλατφόρμα για το τι θεωρούν οι ίδιοι ότι ήταν παρενέργεια λόγω εμβολίου και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τους αρμοδίους υγειονομικούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η αναφορά λέει αυτολεξεί πως ‘’Είναι έτσι σημαντικό οι παρενέργειες που αναφέρονται στην αναφορά να μην ερμηνεύονται ως αποδεδειγμένες παρενέργειες λόγω των εμβολίων για την Covid-19’’.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού