Προσπάθησε ο συλληφθείς στη Νέα Σμύρνη να αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού;

Το μεσημέρι της 7ης Μάρτη, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (Δίκυκλης Αστυνόμευσης) φέρονται να πήγαν στην πλατεία Νέας Σμύρνης με σκοπό να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε πολίτες περί των μέτρων υγειονομικής πολιτικής (πηγή 1 , πηγή 2 , πηγή 3). Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, σημειώθηκε επίθεση της αστυνομίας σε πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία. Σύμφωνα με την πλευρά της αστυνομίας, η έφοδος ξεκίνησε μετά από ‘’απρόκλητη επίθεση’’ που δέχτηκαν οι αστυνομικοί από ομάδα 30 ατόμων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, 11 πολίτες προσήχθησαν με βάση το δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

Από την άλλη πλευρά, μαρτυρίες πολιτών που βρέθηκαν μπροστά στο συμβάν, μιλούν για τελείως απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3). Παράλληλα, μετά μία σειρά από βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, διατάχθηκε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) για το συμβάν (πηγή 1 , πηγή 2).

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στις 7 Μάρτη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κυρανάκης, προσκλήθηκε στην εκπομπή του δημοσιογράφου κυρίου Παυλόπουλου, ‘’Ώρα Ελλάδος’’.

Η συζήτηση κυμάνθηκε αρκετά γύρω από τη βιαιοπραγία στην οποία προχώρησαν αστυνομικοί απέναντι σε συγκεκριμένο πολίτη, όπως έχει αποτυπωθεί και στο παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε μαζικά στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας όπως αναφέρει στο 1:22 του βίντεο που παραθέτουμε από την εκπομπή ‘’Ώρα Ελλάδος’’:

 

‘’[…] ο εν λόγω (εννοείται ο πολίτης που δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία) προσπάθησε σύμφωνα με την αναφορά (εννοείται της αστυνομίας) να αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού. Αυτό δεν υπάρχει προφανώς στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media […]’’.

Φαίνεται λοιπόν πως στην αναφορά των παρόντων στο συμβάν αστυνομικών, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή, έχει καταγραφεί πως ο πολίτης προσπάθησε σε κάποια φάση να πάρει το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού. Στον συγκεκριμένο ισχυρισμό υπάρχουν κάποια ζητήματα που είναι αναγκαίο να αναδείξουμε.

Αρχικά, το βίντεο που παρουσιάζουμε παραπάνω, δε δίνει πολλές πληροφορίες όσον αφορά το τι συνέβη πριν ξεκινήσουν οι αστυνομικοί να βιαιοπραγούν απέναντι στον πολίτη. Εν συνεχεία βέβαια, ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα και δεύτερο βίντεο το οποίο τραβήχτηκε κάποια δευτερόλεπτα πριν από το πρώτο, οπότε είμαστε πλέον σε θέση να δούμε τι ακριβώς προηγήθηκε. Το εν λόγω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

 

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα βλέπουμε τον φερόμενο ως δράστη από πλευράς κυρίου Κυρανάκη, να συνομιλεί με δύο αστυνομικούς χωρίς ένταση, κάτι που είναι εμφανές από τη γλώσσα του σώματος του πολίτη. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 37ο δευτερόλεπτο, μπαίνει στο πλάνο τρίτος αστυνομικός όπου λέει στον εν λόγω πολίτη ‘’Εσύ συλλαμβάνεσαι’’ και κάπου εκεί ξεκινά να τον τραβάει και να τον χτυπάει με το γκλοπ έως ότου έρθουν και άλλοι αστυνομικοί για να τον κρατήσουν. Χρονικά λοιπόν το δεύτερο βίντεο που παρουσιάζουμε προηγείται για λίγο του πρώτου που έχουμε παραθέσει.

Όσον αφορά τώρα το κατά πόσο είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος άνθρωπος να προσπάθησε να πάρει το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού σε χρόνο προγενέστερο των βίντεο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο.

Αφενός, είναι παράλογο το να έχει κάνει τέτοια προσπάθεια και παρ’ όλα αυτά να είναι σε θέση να συζητά κανονικά με τους αστυνομικούς όπως παρακολουθούμε στο δεύτερο βίντεο. Για ποιον λόγο δε συνελήφθη εξ αρχής κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του αυτής; Πως είναι δυνατόν αφού έχει προσπαθήσει να πάρει με τη βία υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού, να παραμένει ελεύθερος να κινείται στον περιβάλλοντα χώρο και να μιλάει μάλιστα με αστυνομικούς;

Παράλληλα η αναφορά της αστυνομίας (για την οποία μας ενημέρωσε ο κύριος Κυρανάκης) δε συμβαδίζει ούτε με τη θέση αυτοπτών μαρτύρων. Η Πόπη Σταυροπούλου, ο άνθρωπος που τράβηξε το δεύτερο βίντεο και από εκείνους στους οποίους απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί κατά τον αρχικό έλεγχο, μας λέει μεταξύ άλλων πως:

Το παιδί που έχω τραβήξει στο βίντεο το χτυπάνε αλύπητα. Αλύπητα. Ειλικρινά όλο αυτό με ξεπερνάει. Ξέρετε, καμιά φορά, δεν τα πιστεύεις αυτά που ακούς μέχρι να σου τύχουν. Νιώθω φοβερές τύψεις για αυτό το παιδί που έφαγε τόσο ξύλο, γιατί ήρθε απλώς να μας υποστηρίξει μιλώντας στον αστυνομικό ήρεμα. Τον άκουσα να ρωτάει τον αστυνομικό: «Τα βάζετε με τις οικογένειες και τα παιδιά;> και του απαντάει αυτός: «Εσένα θα σε κανονίσω τώρα». Τον ρώτησα γιατί απειλεί τον άνθρωπο. Εκείνος πήγε δίπλα στον νεαρό και τότε έβγαλα το κινητό να καταγράψω τι γινόταν. Του λέει λοιπόν: «Συλλαμβάνεσαι». Και ξεκινάνε να τον χτυπάνε χωρίς κανένα λόγο. Ο άνθρωπος φώναζε «Πονάω», είχαν βγει από τα μπαλκόνια και φώναζαν στους τραμπούκους να σταματήσουν. Οι άνθρωποι από την πλατεία, το ίδιο. Εγώ κοιτούσα το παιδί που χτυπούσαν και με έπιασαν τα κλάματα από τα χτυπήματα. Μόλις σταμάτησα να τραβάω το βίντεο, έρχεται ένας από τους αστυνομικούς και πάει να μου πάρει το κινητό από το χέρι: «Σβήσε τώρα το βίντεο» μου έλεγε. «Δεν σβήνω κανένα βίντεο» του απάντησα. Μα τι είναι αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν;” (Πηγή).

Σε αντίστοιχη τοποθέτηση κινείται και η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στον ΑΝΤ1, η οποία βρισκόταν μπροστά στο συμβάν. Η κυρία Θεοδώρα Αλεξανδρή όπως δήλωσε, όταν ρώτησε τους αστυνομικούς για ποιον λόγο χτυπούσαν τον άνθρωπο αυτόν, έλαβε την απάντηση πως δεν είχε μαζί του ταυτότητα (Πηγή). Δεν ειπώθηκε το οτιδήποτε περί προσπάθειάς του να λάβει το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού.

Συμπέρασμα:

Δεν προκύπτει από κανένα διαθέσιμο στοιχείο αλλά ούτε και από τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων πως ο άνθρωπος που δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς, είχε νωρίτερα προσπαθήσει να πάρει το υπηρεσιακό όπλο έτερου αστυνομικού, όπως ανέφερε δημοσίως ο κύριος Κυρανάκης.

Θάνος Καραμπουρνιώτης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού