Υπέγραφε όντως σε κενά έγγραφα την πρώτη μέρα της προεδρίας του ο Joe Biden;

Αρκετές εκατοντάδες κοινοποιήσεις έχει λάβει το παρακάτω βίντεο , σύμφωνα με το οποίο ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden, φαίνεται να υπογράφει σε λευκές σελίδες. (διαθέσιμο βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=vC2lf6hfvmQ). Έχει βάση κάτι τέτοιο?

Στο συγκεκριμένο βίντεο ο πρόεδρος Biden υπογράφει διάφορα εκτελεστικά διατάγματα μόλις την πρώτη μέρα της προεδρίας του (τα διατάγματα είναι διαθέσιμα εδώ: https://perma.cc/V6AS-4NVZ?type=image). Ο ισχυρισμός πως υπογράφει σε λευκές σελίδες καταρρίπτεται πολύ απλά αυξάνοντας την «αντίθεση» στα χρώματα σε ένα οποιοδήποτε στιγμιότυπο του βίντεο σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Προχωρώντας σε αυτήν τη κίνηση, τα κείμενα γίνονται αντιληπτά και συνεπώς ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται (μπορείτε να δείτε εδώ εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας https://factcheck.afp.com/bidens-first-day-executive…).

Συμπέρασμα: Όχι, ο Joe Biden δε βάζει την υπογραφή του σε κενά έγγραφα. Ο ισχυρισμός οφείλεται στην ποιότητα της εικόνας και με την κατάλληλη οπτική επεξεργασία απορρίπτεται.

Επιμέλεια: Τ.Π.

Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα. (https://factcheck.afp.com/bidens-first-day-executive…)

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΩΝ

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού