Κυκλοφόρησε στις 26 Δεκεμβρίου, ένα βίντεο του ενός λεπτού (μπορείτε να το δείτε εδώ https://archive.org/details/khalilah-mitchell) στο οποίο παρουσιάζεται μία γυναίκα η οποία ισχυρίζεται πως ονομάζεται Khalilah Mitchell και είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα στο Nashville του Tennessee. Στη συνέχεια μάλιστα μας ενημερώνει πως εμβολιάστηκε απέναντι στην covid-19 και τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, παρέλυσε η μία πλευρά του προσώπου της ως αποτέλεσμα αυτού. Το βίντεο έγινε viral τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα (δείτε την εικόνα του ποστ). Είναι όμως αλήθεια;
Η Seana Davis, ειδικός απέναντι στην παραπληροφόρηση η οποία εργάζεται στο Euronews, ρώτησε (https://twitter.com/Seana_Davis/status/1343992474268823552) τον αρμόδιο οργανισμό υγείας στο Tennessee εάν πραγματικά υπάρχει εγγεγραμμένη νοσοκόμα σε εκείνη την πολιτεία με το όνομα Khalilah Mitchell. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.
Ακριβώς την ίδια αρνητική απάντηση έλαβε και ο fact-checking οργανισμός Politifact από την αξιωματούχο του ιδίου οργανισμού, Shelley Walker (https://www.politifact.com/…/nashville-nurse-did…/…).
Η fact-checking ιστοσελίδα Lead Stories βέβαια, πήγε ένα βήμα παραπέρα, ψάχνοντας τις βάσεις δεδομένων από 49 διαφορετικές πολιτείες και την περιφέρεια της Columbia αλλά και πάλι δε βρέθηκε πουθενά εγγεγραμμένη νοσοκόμα με το συγκεκριμένο όνομα (https://leadstories.com/…/fact-check-tennessee…).
Όχι με ιδιαίτερο κόπο, βρήκαμε ένα προφίλ (η ύπαρξη του οποίου αναφέρεται και στην αποδόμηση του Lead Stories) κάποιας Khalilah Mitchell στο Nashville του Tennessee με μεγάλη ομοιότητα με τη γυναίκα που βλέπουμε στο βίντεο. Παρ’ όλα αυτά, όπως η ίδια γράφει στην περιγραφή της, έχει εργαστεί ως ταμίας σε κατάστημα Ralph Lauren και σε αλυσίδα καταστημάτων καφέ. Δεν αναφέρεται κάπου η ιδιότητά της ως νοσοκόμα.
Συμπέρασμα: Η γυναίκα που βλέπουμε στο video να ισχυρίζεται πως έπαθε παράλυση προσώπου λόγω του εμβολίου, ΔΕΝ είναι νοσοκόμα όπως ψευδώς αναφέρει. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του Tennessee όπως θα έπρεπε, σε περίπτωση που ο ισχυρισμός της ήταν πραγματικός.
Επιμέλεια: Θ.Κ.
Σημαντική σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι βασισμένο στη δουλειά οργανισμών και σελίδων που έχουν ήδη κάνει fact-check το συγκεκριμένο θέμα. Ως ζήτημα δεοντολογίας λοιπόν, επιλέγουμε να το αναφέρουμε άμεσα. (ενδεικτικά: πηγή1: https://www.snopes.com/…/kalilah-mitchell-covid-vaccine/ , πηγή 2: https://www.politifact.com/…/nashville-nurse-did…/… , πηγή 3: https://leadstories.com/…/fact-check-tennessee…)