Στις 17 Δεκέμβρη δημοσιεύθηκε άρθρο (μπορείτε να το βρείτε εδώ https://web.archive.org/…/ereyna-ta-ellinika-mme-einai…/) στο οποίο γίνεται ο ισχυρισμός πως ‘’και επισήμως τα ελληνικά ΜΜΕ είναι τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη’’. Σε αυτό γίνεται αναφορά σε έρευνα που έγινε σε 38 χώρες από το Pew Research Center και απεφάνθη πως η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ‘’Για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην τελευταία θέση παγκοσμίως, μόνο το 18% των πολιτών, θεωρεί πως τα πολιτικά ζητήματα μεταφέρονται με δίκαιο τρόπο. Το 25% (1 στους 4) συμφωνεί με τον τρόπο που καλύπτονται θέματα που αφορούν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ έγκυρες θεωρεί τις ειδήσεις που λαμβάνει μόνο το 22%. Όσον αφορά στην κάλυψη μεγάλων γεγονότων, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 42%, με 4 στους 10 Έλληνες να θεωρούν ότι τα γεγονότα αυτά καλύπτονται με επάρκεια.’’ Τι ισχύει;
Η έρευνα είναι πραγματική (μπορείτε να τη βρείτε εδώ https://www.pewresearch.org/…/publics-globally-want…/ κατεβάζοντας το αρχείο με ονομασία ‘’Complete Report PDF’’ στα δεξιά της σελίδας) και τα δεδομένα αντιστοίχως που παραθέτει το άρθρο είναι και αυτά πραγματικά. Παρόλα αυτά η έρευνα δεν είναι καθόλου νέα, όπως βεβαίως και τα συμπεράσματά της. Ήδη από την προηγούμενη πηγή που παραθέσαμε, ενημερωνόμαστε πως έλαβε χώρα από τις 16 Φεβρουαρίου του 2017 έως τις 8 Μαϊου του 2017, ενώ στην Ελλάδα πρώτος τα δημοσίευσε ο Jo Di στις 21 Οκτωβρίου 2018 (δυστυχώς το ποστ στη σελίδα του έχει από τότε πέσει https://jodi.graphics/…/inaccurate-media-of-the-world/…)
Στη συνέχεια το ενημερωτικό site ‘’Το κουτί της Πανδώρας’’ δημοσίευσε άρθρο (πηγή: https://web.archive.org/…/ereyna-ta-ellinika-mme-einai…) για το θέμα στις 22 Οκτώβρη του 2018 και από τότε το άρθρο αυτό αναπαράγεται από διάφορες ιστοσελίδες αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα ανά περιόδους, χωρίς να αναφέρεται όμως η παλαιότητά του. Λίγα χαρακτηριστικά παραδείγματα ιστοσελίδων που το αναπαράγουν ανά διάφορα χρονικά διαστήματα (πηγή 1: https://web.archive.org/…/ereyna-ta-ellinika-mme-einai…/ πηγή 2: https://web.archive.org/…/ereyna-ta-ellinika-mme-einai…/ πηγή 3: https://web.archive.org/…/ta-ellinika-mme-ta-pio…)
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, είναι όταν προβάλουμε μια παλιά είδηση ως νέα. Όταν παραλείπουμε (συνήθως συνειδητά ) να αναφέρουμε την παλαιότητα μίας είδησης στο άρθρο μας, ωθούμε τον αναγνώστη να θεωρήσει πως είναι σημερινή και να την αναπαράξει ως τέτοια.
Συμπέρασμα: Η έρευνα του Pew Research Center που κατέληξε στο ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία παρουσιάζεται το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανάμεσα σε 38 είναι πραγματική. Παρόλα αυτά, έλαβε χώρα από τις αρχές έως τα μέσα του 2017 και στην Ελλάδα τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2018. Το να μην αναφέρεται η παλαιότητα της έρευνας αλλά και του άρθρου που αναπαρήχθη αυτολεξεί από διάφορες ιστοσελίδες, συνιστά παραπληροφόρηση.
Θ.Κ.